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TODAY’S QUESTION: 
Can licensees sell their own property the same as any other private owner? 

ANSWER: 
No, because having a license makes a difference in how you must act while selling your own 
property. While Section 34-27-2(b)(1) Code of Alabama, exempts owners of real estate from 
being licensed in transactions involving their own property (translated – no license is required to 
sell or rent your own property), if you have a license, the only thing the law and rules allow you 
to do as a private owner is to advertise it. To avoid any misunderstanding of what the law is, the 
Commission many years ago wrote Rule 790-X-1-.03(3). This rule says a licensee must abide by 
all provisions of the law and rules in dealing in his or her own property, or that of a spouse, 
child, parent or member of the public. Therefore, the transaction must be treated the same as if 
you are selling someone else’s property. Your qualifying broker is responsible in these 
transactions. This means there should be a sales or rental file in the office. Any earnest money 
or security deposit must be turned over to the qualifying broker and deposited into a trust 
account, unless a release is executed and signed by everyone with an interest in the money. The 
company RECAD office policy is to be followed. You and your qualifying broker cannot agree that 
these transactions do not have to “run through” the company, they MUST run through the 
company. You and your broker cannot contract to waive requirements of law. 

Remember, the law holds real estate licensees to a higher standard when dealing in property 
owned by you or your family. This is an often overlooked feature of the license law. Section 34-
27-36(a)(2) of License Law provides for disciplinary action when “Engaging in misrepresentation 
or dishonest or fraudulent acts when selling, buying, trading, or renting real property of his or 
her own or of a spouse or child or parent.” If you are selling your own, spouse’s, child’s or 
parent’s property, don’t forget this important aspect of law. 

 

COMMISSION NOTE – BROKER SUPERVISION AND RECAD 
Two Commission-appointed task forces have been working over the past 6-9 months on two 
issues important to you. 



The Commission would like to thank the following members of the Broker Supervision Task 
Force for their many hours of study on this topic and for making recommendations to the 
Commission to enhance broker requirements. 

Commissioner Danny Sharp, Chair – Dothan  
Carol Andrews – Montgomery  
Amy Brown – Dothan  
Steve Cawthon – Huntsville  
Commissioner Reid Cummings – Mobile  
Scott Edmondson – Cullman  
Commissioner Carole Harrison – Auburn 
Vaughn Poe, AREC Chief Policy Officer 
Yvonne Rinehart – Tuscaloosa 
Andrea Kaiser Shilston – Gulf Shores 
David Skinner – Birmingham 
Brian Sparks – Birmingham 
 
 

The Commission would also like to thank RECAD task force members for their many hours of 
research, analyzing, discussion, and formulating recommendations for the Commission to 
consider. 

Commissioner Em Barran, Chair – Decatur  
Mark Caudell – Albertville  
Cindy Denney – Tuscaloosa  
Jim Dye – Birmingham  
Cindy Dyer – Cullman  
Commissioner Joyce Harris – Marion Junction  
Lee Harris – Auburn 
Randy McKinney – Gulf Shores  
Wilson Moore – Tuscaloosa 
Peyton Norville – Birmingham 
Commissioner Susan Smith – Ft Payne 
Michelle Talbot Rogers – Mobile 
Mary Ann Scott – Decatur 

 
 
The recommendations developed by both task forces for changes to License Law have been 
accepted by the Commissioners. More information will be shared as it becomes available. 
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